Recent, la data de 10 iulie 2011, a avut loc Festivalul Naţional de Muzică şi Poezie ,,Eminesciana-2011’’, ediţia a XXV-a, în pădurea Scoreni, r-nul Străşeni, moderat de către Zinaida şi Ion Condrea.

Evenimentul a început cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. După care, în inima codrului a urmat festivitatea,  dedicată în exclusivitate lui Mihai Eminescu. Festivalul a început cu cântecul ,,Eminescu, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de către Adrian Bogușevschi, laureat al numeroaselor concursuri de muzică.

Apoi a răsunat un extraordinar omagiu dedicat marelui poet de către un mic grup de artişti, din Asociaţiunea Transilvăneană pentru cultura şi limba poporului român, care sunt fideli festivalului şi participă încă din clasa I. În frunte cu Claudia Nistor au format această Asociaţiune şi au luptat pentru demnitatea ţării, pentru neamul nostru românesc, pentru tradiţie, cultură, istorie.

Eminescu, poetul-nepereche, e născut din doină şi din dor,  a făcut să înflorească un suflet bun. A rămas până astăzi cântăreţul neîntrecut al iubirii, al naturii, al trecutului, al sufletului şi al pământului românesc. E melancolia absolută a poporului român. Iubirea este cea mai puternică cetate a spiritului românesc, care la români se poate numi Eminescu. El nu e numai al nostru, ci este cetăţean de onoare al Universului, un zeu frumos şi blând. Recitindu-l pe Eminescu, ne reântoarcem ca într-un dulce somn la noi acasă. Eminescu își are locul în societatea marilor spirite. Ca poet liric s-a impus chiar de la începutul primelor poezii. Eminescu a ştiut să pătrundă în tainele ascunse, în cele mai îndepărtate cute ale sufletului omenesc, atingând mai apoi culmile măiestriei. Eminescu e o minune, ce nu durează trei zile, ci veşnic, fiind cel mai tradiţional poet. După trecerea timpului, putem afirma că Eminescu este una din acele valori care stau la fundamentul limbii române. Dacă poezia n-ar fi existat până la Eminescu, acesta ar fi născocit-o. Aşa cum vântul şi apa, lumina şi întunericul, dragostea şi ura sunt eterne, tot aşa etern va fi şi Eminescu!

Mai apoi a apărut în scenă actorul Iurie Gologan ce a interpretat rolul lui Eminescu şi a recitat un fragment din ,,Epigonii’’  şi alte versuri din creaţia poetului.

,,Indiscutabil, personalitatea lui Eminescu este una din cele mai mari valori a culturii româneşti. Este un om înzestrat de Dumnezeu cu un har aparte, o sensibilitate deosebită, un erudit. Pentru noi  Eminescu este actual şi reprezentativ şi va rămâne aşa pentru eternitate’’, a menţionat moderatoarea Zinaida Condrea.

Nicolae Robu, preşedintele raionului Străşeni a afirmat: ,, Dacă ar fi să vorbesc despre Eminescu, nu mi-ar trebui o zi , două, ci o viaţă, şi nu numai mie, ci fiecăruia dintre noi, care simt şi gândesc româneşte. Astăzi Eminescu este legământul nostru dintre trecut, prezent şi viitor’’.

Valentina Casian, Primar de Străşeni, a accentuat că  atunci, când îi citim poezia, simţim tot ce are mai frumos meleagul nostru: foşnetul frunzelor, murmurul izvoarelor şi când nu avem cuvinte, citim versurile lui Eminescu, fiindcă le simţim rupte din sufletul nostru. Eminescu a fost şi va rămâne veşnic viu în conştiinţa noastră şi atâta timp cât vom trăi pe acest meleag, iubitori de dreptate şi de adevăr, iubitori şi dornici de a face o schimbare, Eminescu va rămâne un simbol pentru noi.

Leonid Bujor, consilier în problemele Educaţiei, a mulţumit organizatorilor acestui festival şi a specificat faptul că valorile naţionale pentru care a luptat Eminescu şi pentru care luptăm şi noi vor învinge până la urmă şi că e necesar să cunoaștem adevărul istoric.

,,Eminescu nu e numai protector de romanțe, dar şi de alianţe. Când vorbim despre Eminescu, vorbim despre veşnicie. Eminescu ne vorbeşte prin florile de tei, prin covoarele frumoase, prin toate lucrările prezentate aici. Este un Eminescu al tradiţiilor populare, o continuitate a neamului. E cel care ne protejează ca un zeu’’, a relatat scriitorul şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova,  Ion Hadârcă.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Arcadie Suceveanu transmite salutul neclintit al scriitorilor şi a declarat că Eminescu nu este doar un poet naţional, un poet de geniu, ci şi o mare conştiinţă a sufletului românesc.

Corul din s.Lozova şi Roşcani au continuat parada Festivalului cu cântecele ,,Pe lângă plopii fără soţ’’ şi ,,Eu ma duc, codrul rămâne’’ .

Mai apoi a fost prezentat fragmentul din spectacolul ,,Floare albastră’’, cu actorii Daniela Burlaca şi Iurie Gologan, în rolurile lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

Un moment absolut inedit și emoții puternice au transmis Maria Stoianov, cantautor; Sergiu Diaconu, om orchestră ; Tudor Ungureanu, artist al poporului, ce au interpretat cântecele ,, Ce suflet trist’’ şi ,,Bună vreme, fluture’’.

Într-un mini-recital, Ninela Caramfil, actriţă, a delectat publicul cu poeziile ,,La steaua’’  de Mihai Eminescu şi ,,Eminescu’’ de Adrian Păunescu. A mai accentuat faptul că Eminescu e un strălucit exponent al culturii româneşti.

O serie de interpreţi au evoluat cu cântece pe versurile lui Mihai Eminescu şi Grigore Vieru.

Scriitorul Nicolae Dabija, cel care ne-a pus pe lectură şi jar cu romanul ,,Tema pentru acasă”, în discursul său a afirmat că Eminescu e un poet de viitor şi este nu numai un genial poet, este şi un genial publicist, prozator şi filozof. Eminescu trebuie redescoperit, iar omagiul pe care trebuie să i-l aducem este să-l citim. Eminescu trebuie citit în fiecare zi. Eminescu va fi prezent pretutindeni. El ne-a ajutat să rezistăm în perioada cea mai grea, fiind alături de noi. Și atunci când am luptat pentru limbă, pentru alfabet, pentru istorie, am învins, pentru că Eminescu a fost cu noi şi vom învinge atâta timp, cât spiritul lui Eminescu va fi prezent mereu. După care a recitat poemul său ,,Întoarcerea lui Eminescu”.

,,Prin acest festival am demonstrat cât de mult îl iubim pe marele poet-Mihai Eminescu’’, a declarat Claudia Nistor.

În final Nicolae Robu și Claudia Nistor au înmânat diplome, medalii și trofee participanților.

La festival au mai fost invitați Valentina Stratan, Simion Grisciuc, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Eminesciana este una dintre cele mai importante festivități, organizate în raza raionului, iar în acest an s-a desfățurat ediția jubiliară-a XXV-a.