http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=190&id=3093&zidc=2

La 26 iulie 2011 în incinta Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu’’, poetul Ianoș Țurcanu și-a sărbătorit frumoasa aniversare de 60 de ani, dar totodată și-a lansat două cărți, una de aforisme ,,Armonii și disonanțe” și un volum de versuri ,,Cea mai frumoasă vară a iubirii’’, ediţie apărută în colecţia Biblioteca Societăţii Scriitorilor Târgovişteni.

Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, acad. Mihai Cimpoi a remarcat stilul neoromantic şi neoimpresionist al poetului, configurat din enigmatice visări și dominat de fiorul existenţial al vieţii sale.

Poetul Daniel Corbu l-a desemnat pe I.Țurcanu ca fiind un scriitor excelent. Atât literatura pentru copiii care îi iubește, cât și textele puse pe muzică dezvăluie un personaj cu energii deosebite și pozitive.

,,Suntem prieteni de peste 40 de ani, încă de când Ianoș era medic și obsedat de literatură. Este frumos ce se întâmplă aici, la serata de creație și îi urez multă inspirație în continuare”, a afirmat poetul Iulian Filip.

Scriitorul Nicolae Dabija a constatat că I.Țurcanu are nume de prinț cult și mustață roșcată de grof transilvănean. Copiii se regăsesc ușor în cărțile sale, deoarece poeziile pentru copii au miresme de cireșe culese devreme din livezi păzite. Poetul se ascunde în cărțile sale, iar copiii care vor să-l găsească îl află din cărți.

Ianoș Țurcanu a prezentat oaspeților și un CD cu 20 de piese interpretate pe versurile sale, interpreții cu care a colaborat fiind Alina Patrașcu, Gheorghe Țopa, Ana Barbu, Corina Țepeș și Costi Burlacu… ,,Colaborarea cu Ianoș Țurcanu a fost una fructuoasă pentru noi. Primul text pentru mine a fost ,,Cu tine sunt cea mai frumoasă”, simțând de atunci că este poetul care poate scrie pentru fiecare. O piesă care l-a făcut celebru pe Costi a fost ,,Cea mai mândră mireasă”, iar un succes aparte a avut piesa ,,Doar acasă”, a expus Corina Țepeș… ,,Flori de liliac’’ a remarcat-o pe Ana Barbu și i-a adus un nume deosebit în lumea melomanilor. Iar interpretul Gh.Țopa i-a mulțumit sincer pentru frumoasa piesă ,,Fata mamei, fata tatei’’.

Directorul Liceului ,,Prometeu’’ Aurelian Silvestru i-a atribuit poetului cele mai deosebite calităti, precum: sinceritatea, omenia, înțelepciunea și dorindu-i din toată inima să rămână așa cum îl cunoaștem.

,,Aforismele sunt partea cea mai rezistentă a creației sale, ele condensează filosofia sa de viață”, a exprimat dramaturgul Dumitru Crudu.

La serată au mai fost prezenți și Ana-Lucia Culev, șefa Direcției Cultură din cadrul Primăriei mun. Chişinău, Valeriu Turea, Ambasadorul R.Moldova în Portugalia, membrii familiei și prietenii.