La 22 septembrie 2011 în cadrul cenaclului literar al Bibliotecii „Ovidius” din Chişinău, a avut loc lansarea cărții „Fratele meu, fluturele” de Vasile Spinei. Este o carte de haiku, adică poezie de tip clasic japonez, în trei versuri. Cartea conține și traducere din română în engleză de Mihaela Codrescu, fiind completată cu desene de Ion Codrescu.

Moderatorul acestui eveniment, poetul Ianoș Țurcanu a apreciat activitatea lui Vasile Spinei, menționând faptul că pentru a scrie haiku trebuie să-ți raționalizezi gândul poetic. ,,Japonezii sunt chiar un pic ofensați și scriu în dicţionarul lor explicativ că doar ei pot să se ocupe cu acest gen al literaturii. De fapt, acest gen a fost întrebuințat timp de multe secole, dar abia prin 1992, un poet foarte bun, că să desprindă acest gen de alte feluri de poezie l-a numit ,,haiku’’. Vasile Spinei a insistat frumos să demonstreze că şi noi suntem în stare să arătăm frumuseţea care ne înconjoară prin versuri în stil haiku, esenţa cărora e gândul poetic exprimat în trei versuri din 17 silabe: 5-7-5. Este un gen literar dificil, care necesită o stare de suflet deosebită. Vasile și-a dedicat creația, viața, inspirația anume acestui gen de poezie’’, a mai precizat I.Țurcanu.

Mihai Perebinos, doctor în ştiinţe și profesor la UTM a afirmat: ,,La noi a devenit o tradiţie să citim şi să explicăm haiku-uri la orele de matematică. Analizele de haiku modifică gândirea studenţilor’’. De asemenea, d-lui a îndemnat şi alţi profesori să folosească acest instrument de lucru, iar în zilele următoare va vorbi despre aceasta în cadrul unei conferinţe ştiinţifice internaţionale.

Scriitorul Nicolae Dabija a asociat fluturele cu poezia, viața, dragostea, tot ce este mai frumos și firav. A spus și o parabolă: „Pe vremea lui Confucius era un profesor ce afirma că le ştie pe toate. Un viitor filozof a luat în mână un fluture şi l-a întrebat pe profesor: „Ce am în mână: ceva viu sau ceva mort?”. Dacă răspunsul ar fi fost „ceva viu”, Confucius ar fi strivit fluturele, iar dacă era „ceva mort”, el ar fi desfăcut palma şi fluturele ar fi zburat’’. ,,Cât despre V.Spinei, el a desfăcut palma şi fluturele a zburat. Spinei a săpat mereu într-o singură direcţie şi acum este cel mai bun autor de haiku-uri din R.Moldova. Poezia depinde de noi, sunt esențe și concentrări de gânduri. Poezia este gând, metaforă, ea spune ceva și iată Vasile spune ceva în poeziile sale. Vasile reabilitează poezia, făcând-o profundă. Este bine faptul că este și traducere în engleză, pentru că deschiderea noastră spre alte universuri trebuie să se facă prin intermediul culturii. Am impresia că Dumnezeu când a creat Japonia, a creat-o cu ajutorul unor haiku-uri, pentru că frumusețea Japoniei seamănă cu aceste poezii scurte, poezii de sens’’, a mai adăugat N.Dabija.

Poetul și pictorul Iulian Filip a afirmat că trebuie să ai toate receptoarele activate pentru a scrie  haiku-uri și o mare dragoste față de cei ce vor citi o asemenea formulă de poezie.

Scriitorul Aurelian Silvestru a remarcat că sunt poezii foarte bune și că un haiku este o clipă de lumină în lumea haosului.

Poetul Gheorghe Ciocoi a vorbit despre unele amintiri din activitatea literară a lui Vasile Spinei, și anume când era redactor-şef la ziarele „Tinerimea Moldovei” şi „Viaţa satului”. La „Viaţa satului”, V.Spinei a lansat şi a coordonat apariţia a 59 de caiete literare, în care prezenta viaţa şi opera unor clasici ai literaturii române din perioada interbelică.

La lansare a avut loc și vernisajul de pictură  al cunoscutului jurnalist Vasile Botnaru. Picturile se asociază  armonios cu stilul poeziei haiku.

La manifestare au fost prezenți și Titus Ştirbu, Dumitru Apetri, Maria Mocanu, Larisa Verdeş, ce au apreciat cu desăvîrșire creația lui Vasile Spinei.