La 25 octombrie 2011, la liceul ,,Mihai Eminescu’’ din satul Ulmu, r-nul Ialoveni a avut loc lansarea romanului-cronică ,,Rocada destinelor ’’de Varvara-Valentina Corcocel.

Este o carte care exprimă durerea neamului românesc, răscolind sentimente de dragoste și patriotism național. Se relatează perioada dură despre deportările în Siberia și condamnările la moarte. În timpul guvernării staliniste, societatea era văzută ca una bolnavă. Conducătorul Uniunii Sovietice, Iosif Vissarionovici Stalin a manervrat popoarele sovietice după bunul său plac. Autoarea romanului a încercat să redea într-un mod extraordinar viața unor oameni nevinovați, cu conștiință națională. Mai exact, cartea este scrisă în amintirea socrilor ei, Constantin și Pelaghia Corcodel, fiind protagoniștii romanului. Destinul lor, și nu numai, este expus pe aceste file de hîrtie. Este ceva neomenesc ceea ce s-a întîmplat cu poporul nostru, e ceva zguduitor. Cei ce au avut de suferit în urma deportărilor au reușit să se ridice deasupra umilinței, să arate destoinicia neamului și demnitatea de a supraviețui. Acei oameni au fost înghețați pînă în măduva oaselor de gheața de acolo, însă gheața n-a putut nicidecum să le înghețe sufletul și dragostea pentru cei apropiați, pentru limbă, țară, neam. Au izbutit și s-au reîntors la patrie, și-au refăcut viața devenind din nou oameni gospodari așa cum au fost la început.

,,Basarabia este o țară de suferință, iar această carte reprezintă o enciclopedie a memoriei, care se citește cu sufletul la gură…Sesizăm destinul crunt a 39 de familii. Am citit-o prin lentila lacrimei’’, a menționat scriitorul Nicolae Dabija, fiind totodată și moderatorul acestui eveniment.

Editorul Ana Manole consideră că anume această carte este demnă de osteneala unui institut istoric. Este lucrată cu tâlc, gust și multă dăruire.

Dragostea a fost nucleul romanului, care a descris etape triste și melancolice ale vieții. Durerile trăite de neamul românesc în Siberia îndepărtată rămîn a fi o amprentă veșnică în sufletul întregului nostru popor. Titlul sugestiv al operei rămîne o enigmă pînă în ultima clipă, el derivă din firul narativ reflectat în roman. Deportările, fără compasiune și milă au fost o  adevărată rocadă a destinului unor oameni inofensivi. Rocada nu e altceva decît schimbarea destinului omenesc într-un infern.

Claudia Şerşun, şefa secţiei Cultură, Ialoveni a promis că pe rafturile bibliotecilor publice și din instituțiile de învățămînt din toate localitatile va include acest roman.

,,Am asistat la o lecție de istorie, o lecție despre nemurirea neamului nostru. Cu siguranță, este o carte de demnitate pentru întregul neam. D-na Valentina este o femeie realizată. A predat în școală, a predat curajul și omenia, iar acum a devenit o profesoară pentru întreaga republică’’, a precizat în final N.Dabija.

Scopul romanului este de a lăsa  strămoșilor acele valori pentru care s-au jertfit deportații, cei care au luptat pentru verticalitate și stoicism. Evindențiem că cartea este un bun suport pentru orele de istorie.