http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=3&id=3556&zidc=4

La  24 martie, în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină” a avut loc un eveniment dublu: sfinţirea şi dedicarea unei noi săli de teatru marelui actor, regizor Sandri Ion Şcurea, dar şi un parastas în memoria sa. 
După ceremonia religioasă, actorii teatrului au delectat publicul cu un recital de muzică şi au prezentat un fragment din spectacolul „Horia” de Ion Druţă, pe care Sandri Ion Şcurea l-a montat în 1990 la „Ginta Latină”.

Soţia lui S.I.Şcurea, actriţa Raisa Ene, a rămas impresionată de manifestare. A povestit unele momente din viaţa sa, alături de soţ şi despre cariera sa de-a lungul anilor.

Directorul Teatrului „Ginta Latină”, Dorel Ţărnă, a reliefat importanţa acestui teatru. Chiar dacă se deosebeşte de specificul celorlalte teatre, actorii au o idee fixă. Critică ceea ce se-ntâmplă în societatea noastră, şi-n general, oferă posibilitatea de a redescoperi idei noi exprimate de actori într-o altă formă. De asemenea, a specificat că noua sală inaugurată e trecută sub semnul apei sfinţite, sub semnul crucii şi că va fi pentru întâlniri de suflet, precum: poezie, teatru, recitaluri de muzică, ateliere de creaţie şi discuţii.

Actriţa Paulina Zavtoni a evidenţiat că Sandri Ion Şcurea a fost unul dintre fondatorii teatrului „Luceafărul” şi a contribuit la fondarea teatrului ,,Ginta Latină”. A avut onoarea şi norocul să fie angajată chiar în primul său spectacol în „Casa Bernardei Alba”, mai târziu în „Chiriţa în provincie”, „Păsările tinereţii noastre” şi multe altele. A mărturisit că la eveniment a avut emoţii deosebite, având în vedere că S.I.Şcurea a plecat la ceruri, însă numele lui va purta o sală de teatru. Numele său a adus noroc actorilor, a fost ca o stea care i-a promovat şi i-a ajutat să iasă în lumea largă.

Viceministru al Culturii, Gheorghe Postică, a declarat că evenimentul, pentru d-lui personal, reprezintă o bucurie, căci în condiţiile grele prin care noi trecem, s-a reuşit nu numai să se menţină teatru, dar şi să fie dezvoltat. Consideră că e o etapă nouă în evoluţia teatrului „Ginta Latină”, ce are un grup managerial foarte bun. A mai remarcat omagierea lui Şcurea, calificându-l ca unul din reprezentaţii de aur al teatrului.

La eveniment s-au adunat colegi de breaslă ai maestrului, care au jucat ani de zile pe aceeaşi scenă, printre care şi actorul, profesorul Grigore Rusu .

Sandri Ion Şcurea s-a născut la 14 noiembrie 1935, în satul Vadul lui Isac, r-nul Cahul. A absolvit Şcoala de Muzică „Ştefan Neagu” din Chişinău, în 1955, după care a urmat studii de teatru şi film la Şcoala Teatrală „B.Sciukin” din Moscova. S-a remarcat ca interpret al personajelor de comedie, fiind angajat în 1960 ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău. A obţinut titlul de Artist al Poporului din RSS Moldovenească, Premiul Naţional şi Ordinul Republicii în grad de cavaler. S-a stins din viaţă la 12 august 2005, la vârsta de aproape 70 de ani.