„Legitima apărare şi starea de necesitate’’ este titlul tezei de doctor a avocatei Diana Elena Morega, prezentată la 20 septembrie curent, la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, în cadrul Seminarului Ştiinţific de Profil – Drept penal.

Este pentru a doua oară când susține această teză, datorită faptului că la 24 noiembrie 2010 nu a fost aprobată.

,,Din punct de vedere al conținutului și al sferei de aplicare este de actualitate, ce constă în modificările legislative care au avut loc în ultimii ani, având în vedere că R.Moldova și România trec printr-o perioadă de tranziție. În teză sunt expuse multitudini de probleme, elucidând cea mai pertinentă’’,  a declarat pretendenta la titlul de doctor în drept.

La întrebările din partea celor prezenți cu referire la teză, dna Morega a răspuns satisfăcător, oferind mai multe detalii în conformitate cu întrebările adresate.

Experții Mariana Grama, Gheorghe Ulianovschi, Valeriu Bujor și-au redat punctul de vedere pe marginea tezei. Au urmat chiar și critici destul de dure, deci, teza n-a fost întocmai pe plac unora. Cu toate acestea, s-au arătat și punctele pozitive.

Pe lângă aceste concluzii ale experților, și ceilalți prezenți și-au expus opinia, inclusiv conducătorul științific, Mihai Gheorghiță, profesor universitar, doctor habilitat în drept: ,,Dna Morega are capacități, a perfectat teza conform obiecțiilor expuse de data trecută și o va mai prelucra’’.

Teza urmează a fi redactată și modificată conform cerințelor. Este susținut demersul științific a dnei Morega de a deveni doctor în drept.