Agenția Info-Prim Neo desfășoară dezbaterea publică cu tema: ,,Consiliul municipal Chişinău: de ce nu merge? Cultura politică în relaţiile aleşilor locali”. Justificarea temei constă în aceea că, spre deosebire de Parlamentul R.Moldova, unde sunt reprezentate exact aceleași formațiuni politice, în CMC nu contestă nimeni legalitatea prezenței cuiva, ceea ce nu se poate spune de Parlament.

O formațiune politică cu multe mandate are o poziție a sa. În CMC, lucrul acesta nu se întâmplă. Prezent la dezbatere, liderul fracțiunii Partidului Liberal, Ion Gabura menționează că fracțiunea a încercat să ajungă la un numitor comun pentru a rezolva mai multe probleme, dar în zadar. Precizează că, deşi, imediat după alegeri au existat unele blocaje, aleşii locali s-au întrunit în şedinţe, unde s-au luat decizii şi municipalitatea activează, iar acest lucru este vizibil, prin numeroase proiecte care se realizează.

Situația din Consiliu nu este una nouă

Aceeași situația a fost creată  în urma votului cetățenilor în timpul alegerilor din martie 1990. Erau 183 deputați ai sovietului orășenesc Chișinău. Acel Consiliu Municipal a promovat cele mai multe reforme structurale, pentru că cel care a stat în fruntea primăriei, Nicolae Costin, a putut să împace taberele. O declarație în acest sens este făcută de reprezentantul fracțiunii PCRM, Victor Gurău, care mai consideră că lucrurile în CMC nu merg din cauza corupţiei profunde alimentată de către administraţia primăriei mun. Chișinău și subminării prevederilor constituţionale de către primarul general, Dorin Chirtoacă.

Despre situația din CMC își expune părerea și expertul Igor Boţan: ,,Situația se blochează pin inerție, primarul se simte încolțit de opoziție și recurge la contraofensivă”.

Primăria lucrează, chiar dacă în CMC există blocaj

Reprezentantul primarului general, Oleg Cernei afirmă că toate structurile Primăriei activează: sunt prestate servicii de apă şi canalizare, educaţie, transport, s-a reuşit aprobarea unor proiecte prioritare cum ar fi reparaţia străzilor, amenajarea curţilor de bloc locativ și alte proiecte care executivul le-a implementat cu succes.

Aparențele înșeală

Deși CMC are probleme, din punct de vedere funcţional, are o imagine mai bună. Cel puțin astfel consideră liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Ghenadie Dumanschi, specificând că trebuie de concentrat pe ceea ce-i uneşte (intereseul și prioritățile orașului), decât pe ceea ce-i dezbină (culorile politice). Vasile Costiuc, preşedintele partidului comunitar Democraţia Acasă susține ideea de a promova cultura politică în mod civilizat, fără pumni și înjurături, iar consilierii ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor simpli.

Politica internă – întortochiată

Eexpertul Corneliu Ciurea ajunge la concluzia că există o dimensiune politică asupra căruia insistă primarul general și AIE, iar noţiunea de ,,cultură politică’’ devine una mai neclară pentru d-lui atunci când se află două părți în confruntare.

Se pune în discuție și organizarea unui referendum de demitere a primarului, inițiativa venind din partea PCRM și PSRM. Însă, invitații consideră că acesta ar fi inutil, pentru că dacă cetăţenii ar fi fost într-adevăr nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de municipalitate, demult se organizau şi  se colectau semnături.

Dezbaterea publică cu tema respectivă este a X-a ediţia din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice’’ şi are scopul de a indica care este nivelul de funcționalitate a CMC și cum se răsfrânge asupra vieții cetățenilor.